Saturday, March 10, 2012

Futbolda Şike Yapan Takım Olsam - Ahlaksızlaşsam

( Mustafa Bayrak’ın Amerika’nın en büyük 4. Spor medyası olan Bleacher Report için kaleme aldığı makalenin Türkçeleştirilmiş  versiyonudur)

150 yıl önce Britanya’da ilk futbol maçları oynandığında, sadece futbol vardı; hakem yok, küfür yok, ırkçılık yok, şike yoktu.

Yıllar geçti, oyun gelişti, taraftar sayıları ve dönen para yükseldi böylece de mücadele çok üst noktalara çıkmış oldu. İşte bu da bazı büyük sorunlar ve zorluklar getirdi futbola.  Holiganizm gibi istenmeyen olayları engellemek için kurallar gittikçe ağırlaşmak zorunda kaldı.

Şimdi birçok sorun çözülmüş durumda şımarık futbolumuz açısından, fakat bir şey var hala çözüm bekleyen o da “şike”.


Bir çok büyük örnekler gördük bu başlık altında dünya futbolunda. Onlardan bir tanesi bildiğiniz gibi Marsilya. 1993 yılında gerçekleşen ”l’affaire VA-OM”, Marsilya’nın elinden şampiyonluğunun alınmasına ve UEFA-FIFA organizasyonlarından men edilmesine, takımın bir alt lige düşürülmesine ve takım başkanı Bernard Tapie’nin ceza almasına neden olmuştur.

2006 yılında dünya spor tarihinin en büyük cezaları kesilmişti kulüpler bazında. Juventus bir alt lige düşürülmüş ve -17 puanla başlatılmıştı, ayrıca Milan, Lazio ve Fiorentina o seneki pozisyonlarından indirilmiş ve gelecek sezona eksi puanlarla başlamışlardı.

Bunlar dünyada her futbol seyircisi tarafından bilinen sadece 2 örnek. Şimdiye kadar binlerce şike girişimi gerçekleşti dünya futbolunda. Kimisi emellerine ulaştı kimisi de sadece girişim olarak kaldı, fakat hadi gelin biz bu şike olayının en büyük noktasına gelelim.

Hepimiz spor aşıklarıyız. Hiç önemli değil, basketbol, futbol veya tenis, en önemli şey rekabetçi, mücadeleci ve eğlendirici oyunlar. Tabi ki herkes kazanmayı ister fakat mevcut kurallar dahilinde olmalı bu. Hiçbir gerçek spor sevdalısının hak edilmemiş bir zaferi bir derbide ya da final maçında dahi isteyeceğini düşünmüyorum.

Dostlarım, hepiniz biliyorsunuz ki en sorumlu taraf her zaman halklardır. Eğer bizler işin içine girmezsek bu kanserli hücreler bütün vücudu saracaktır.

Ben bir Türk’üm, ve bizde de aynı problemler var, ki zaten hiç farketmez bir Türk takımı ya da Amerikan bu işlerin içinde olmuş. Benim her zaman birinci görevim insanlara gerçekleri söylemek ve ne yapabileceğimizi göstermektir.

“NBA Cares, UEFA Respect, Unicef, FIFA Football for Hope bazı mükemmel örnekler önümüzde duran ve bizleri iyiyi yapmaya teşvik eden güzel organizasyonlar.

Lütfen, hiç kimsenin oyunlarımızı, sporumuzu, futbolumuzu kirletmesine izin vermeyin.
Şimdi, sadece gözlerinizi kapatın ve haklarınızın, mevkinizin ve ya paranızın bir başkası tarafından gasp edildiğini düşünün.

Tepkiniz ne olacaktı ?         

Mustafa BAYRAK

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.